Estimeringar - eller, hur långt är ett snöre?

Att estimera hur lång tid ett projekt eller deluppgift tar är något man förr eller senare kommer behöva göra om man jobbar i projekt, framförallt som konsult. Detta eftersom det då finns en kund som gärna vill veta när de kan få något levererat och ungefär till vilket pris. I mjukvaruutvecklingsprojekt har programmeraren en kritisk del i detta, då denne besitter expertkunskaper om hur svårt något är att implementera rent tekniskt. Det här har vi fått känna på skarpt nu ett tag i Trainee-programmet.

I skolan fick jag det mesta redan färdigestimerat åt mig. Inlämningsuppgifter hade en deadline, tentorna var inplanerade redan innan kursen startade och antal timmar man behöver lägga i veckan för en viss kurs var (någorlunda) fast bestämda av kursansvarig. Allt jag behövde planera var i vilken ordning jag skulle göra uppgifterna och hur många dagar innan deadline jag kunde prokrastinera bort. Men i yrkeslivet blir du själv din egen kursansvarige. Kanske inte för hela kursen till en början, men åtminstone en liten del.

Estimering är svårt. Extra svårt om man inte har hela bilden, eller behöver lära sig något nytt språk eller ramverk för att uppnå målet. Supersvårt om man är en ny trainee som varken har hela bilden eller besitter alla kunskaper. Då får man gissa sig fram. Som tur är så är vi ändå fyra stycken trainees som gissar, så rent statistiskt borde vi kanske komma närmare verkligheten än vad någon av oss ensam skulle lyckas med. Av erfarenhet både privat och projektet vi jobbat med här vet jag att vissa saker kan ta mycket längre tid än förväntat, men andra mycket mindre tid. Det finns många fallgropar som ytterligare försvårar det hela. Ska man räkna med tid för risken att datorn kanske kraschar? Ska man estimera efter hur lång tid det skulle ta för en själv, eller för vem som helst i teamet? Ska man räkna med att det värsta kan hända i varje steg och riskera att kunden inte vill betala för ett så långt projekt, eller att det bästa fallet händer men istället riskera att inte hinna med allt innan leveransdatum? Ska man räkna med att liknande uppgifter kommer gå snabbare över tid, eller att varje problem är unikt? Ja, du fattar. 

Tyvärr har jag inte svar på de frågorna. Inget utom mer erfarenhet verkar vara lösningen på att estimera rätt. Men även erfarenhet har sin gräns. Det enda tipset jag kan komma med ha en öppen och frekvent konversation med de som berörs. Är det något man inte vet än är det bättre att säga det än att framstå säker och sen inte kunna leverera. Stöter man på problem är det viktigt att säga till i tid, dels för att det kanske går att få hjälp av andra, dels för att det är lättare att ha överseende om det skulle dra ut på tiden om man vet om det långt innan. För i slutändan tar saker sin tid och man kan inte göra mer än sitt bästa.  

tasks.png

(Bild från  xkcd comic: https://xkcd.com/1425/ )Lediga jobb

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Jobbar du redan på Attentec?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@attentec.se
  • Andrea
  • Andreas
  • Christoffer
  • Daniel Pettersson
  • Ella Andersson
  • Emil
  • Erik
  • Felicia
  • Fredrik
  • Ida Evertsson
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor