Temavecka Webbutveckling

Under traineeprogrammet har vi veckor med undervisning inom specifika ämnen som vi kallar temaveckor. Det är ämnen som är bra att kunna som utvecklare och konsult. En del berör större, mer övergripande kunskaper som hur man är en bra konsult medan andra är mer tekniska och specifika. Veckan som handlade om webbutveckling är ett exempel på det senare, dvs en mer teknisk inriktning.

Webbutveckling är ett väldigt brett område, därför togs beslutet att fokusera på React som är ett välanvänt Javascript-bibliotek för frontend som släpptes av Facebook 2013. I korta drag kan man säga att React är ett bibliotek där återanvändbara komponenter används för att skapa användargränssnitt. Det delas upp i komponenter, som skrivs med hjälp av JSX som står för Javascript syntax extension och påminner om HTML. React fungerar på det viset att när data ändras så renderar enbart de element som berörs om sig. Man kan säga att gränssnittet följer datat.

React skriver själva på sin hemsida:

React embraces the fact that rendering logic is inherently coupled with other UI logic: how events are handled, how the state changes over time, and how the data is prepared for display.

Instead of artificially separating technologies by putting markup and logic in separate files, React separates concerns with loosely coupled units called “components” that contain both.

Under veckan fick vi en introduktion till React och vi fick göra uppgifter på egen hand. Vi började med en tutorial för att få de av oss som tidigare inte använt React att lära sig grunderna. Länk till tutorialen: https://reactjs.org/tutorial/tutorial.html

Vi hade även i uppgift att genomföra egna projekt utifrån egna idéer i React. Vi gjorde bland annat miniräknare och en tjänst som från ett recept-API hämtar möjliga recept baserat på vilka ingredienser användaren skriver in för att sen presentera recepten på sidan.

Jag som själv inte jobbat så stor del med frontend tidigare tycker att veckan var intressant och ökade i alla fall mitt intresse för frontend. 

Edit.png

(Bilden kommer från en undersökning som i huvudsak har besvarats av Javascriptutvecklare där de fick besvara frågor som bland annat handlade om deras uppfattning av frontend-bibliotek. Just deras uppfattning av några stora frontend-bibliotek visas i bilden.)

KÄLLA: https://2018.stateofjs.com/front-end-frameworks/overview/

 

Lediga jobb

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Alla jobb

Jobbar du redan på Attentec?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

email
@attentec.se
  • Christoffer
  • Daniel Pettersson
  • Ella Andersson
  • Erik
  • Felicia
  • Fredrik
  • Ida Evertsson
  • Ingo
  • Jonas
  • Razmus
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor